CRAIG FINN – I NEED A NEW WAR

De roots van de 47-jarige Amerikaanse singer-songwriter Craig Finn liggen in Minnesota, maar hij woont al sinds 2001 in New York City waar hij vooral gekend is als frontman en leadzanger van de succesrijke indie rockformatie ‘The Hold Steady’ waarmee hij zes studioalbums heeft afgeleverd. Zijn nummers zijn vooral gekend omwille van hun verhalende karakter en dat verklaart misschien ook wel waarom hij in zijn muzikale carrière al vier soloplaten heeft opgenomen om die heel persoonlijke boodschappen over volwassenheid, religie, literatuur of feestjes en drugs uit te dragen.

“Clear Heart Full Eyes” uit 2012, “Faith In The Future” uit 2015 en “We All Want The Same Things” uit 2017 waren die eerdere soloplaten van Craig Finn en op 26 april 2019 zal het kakelverse nieuwe album “I Need A New War” officieel worden gereleased. De openingstrack van deze nieuwe plaat is het op de video in een live gespeelde uitvoering te beluisteren nummer en eerste single “Blankets”.

Het is vooral de daaropvolgende song “Magic Marker” die ons muzikale hartje heeft weten te bekoren, maar het is zeker niet de enige waardevolle song op “I Need A New War”, het album dat in totaal met tien tracks werd uitgerust. Af en toe zien we punten van gelijkenis met het werk van Conor Oberst (‘Bright Eyes’) in o.a. “A Bathtub In The Kitchen” en “Grant At Galena” of met de Americana-sound van Jason Isbell en ‘Drive-By Truckers’ in songs als “Something To Hope For” en “Holyoke”.

Het soulvolle “Indications”, de melodieuze ballad “Carmen Isn’t Coming In Today” en de uitstekende afsluiter “Anne Marie & Shane” leunen misschien wel het meest aan bij de muziek die Craig Finn bij ‘The Hold Steady’ brengt. De producer van “I Need A New War” is de hier ook meespelende multi-instrumentalist Josh Kaufman en de gastmuzikanten die hun instrumentale bijdrage aan de opname afleverden zijn drummer Joe Russo en de blazers Stuart Bogie, Raymond Mason en Dave Nelson, terwijl de vrouwelijke harmony vocals werden verzorgd door Annie Nero en Cassandra Jenkins.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Partisan Records
distr.: [PIAS]

video